marți, 15 noiembrie 2011

Chemare la Audiere

Psihologia sociala confirma faptul ca cei mai multi oameni manifesta un ataşament puternic, deşi slab conştientizat, fata de lumea naturala (padurea, muntele, izvorul, iarba ş.a.). De aceea, spatiile verzi dintr-un oraş sunt foarte importante din punct de vedere social şi ecologic pentru orice comunitate.  Din acest motiv, Grupul de initiativa SPRIJIN PENTRU COSTEŞTI, format din reprezentanti ai Asociatiei Grupul pentru Educatie si Ecologie Argeş, Asociatia Sprijin pentru Viata şi Sindicatul „Dreptatea 2010”, va invita la audierea publica:

MAI MULT VERDE IN COSTESTI !
Problema spatiilor verzi – care sunt solutiile pentru un oras mai sanatos?
care va avea loc, joi, 08 decembrie 2011, intre orele 14:00–16:00 la Primaria Costeşti, in Sala Mica de Şedinte, aflata la parter, str. Victoriei, nr. 49, Costeşti, Argeş.
Invitam cetatenii, reprezentanti ai institutiilor de invatamant, organizatii neguvernamentale şi alte organizatii sa-şi exprime in scris si verbal punctul de vedere. Scopul audierii publice este inventarierea unor propuneri şi solutii pentru amenajarea spatiilor verzi existente şi crearea de noi spatii verzi, cautand in acelaşi timp raspuns la urmatoarele intrebari:

·   Cum poate fi abordata problema spatiilor verzi din orasul Costesti intr-un mod durabil si sustenabil? Cu ce ar trebui inceput si ce recomandari aveti pe termen lung?
·   In ce masura sunteti de acord cu proiectul propus de Primaria Costesti pentru amenajarea spatiilor verzi? Cat de eficient considerati ca este acest proiect de investitie? Ce ar mai trebui adaugat/schimbat?
·   Care ar fi  solutiile benefice pentru extinderea spatiului verde?
·   Care ar fi sursele complementare de finantare a lucrarilor pentru extinderea spatiului verde din orasul Costesti?
·  Cum ar trebui sa se implice comunitatea intr-un proiect de pastrare si extindere a spatiilor verzi?

Aceasta audiere publica pleaca de la premisa ca “autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura din terenul intravilan o suprafata de spatiu verde de minimum 26 m2/locuitor, pana la data de 31 decembrie 2013” conform OUG nr. 114/2007 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului. In momentul actual, oraşul Costeşti are un numar de 10 892 de locuitori şi o suprafata de spatiu verde/locuitor de 8,6m2, iar proiectul primariei propune amenajarea a 21988 m2 spatii verzi, adica 2,02 m2/locuitor. Rezulta astfel o suprafata totala de 10,62 m2/locuitor dupa finalizarea investitiilor.

Audierea publica, ca forma de consultare publica, urmareşte colectarea de opinii, solutii şi probleme de la cetatenii comunitatii şi sintetizarea acestora intr-un raport efectuat de experti independenti. Un astfel de exercitiu democratic intareşte comunitatea şi contribuie la realizarea unor politici publice potrivite acesteia.

Initiatorii işi doresc sa va ofere un cadru de dezbateri riguros şi accesibil, prin procedura de audieri publice. Astfel, va invitam sa va exprimati opinia in scris (maxim 3 pagini A4), raportata la motivatie, şi sa o transmiteti pana pe 6 decembrie 2011, ora 17:30, la adresa verdeincostesti@gmail.com alaturi de formularul de inscriere completat. Important de retinut: doar cei care depun depozitia in scris pot sa işi sustina opinia public in cadrul audierii din 8 decembrie. Cei care nu doresc sa ia cuvantul in cadrul audierii publice, pot depune doar depozitia in scris – aceasta va fi analizata de catre comisia de experti şi va contribui la realizarea raportului final.

Comisia de experti este alcatuita din urmatorii specialisti:
* Eric CUREA - managerul grupului de initiativa si membru fondator in ONG-ul GEEA ,
* Claudiu ȘUȚAN - asistent universitar drd. al Universitatii din Pitesti si Secretar Stiintific al Asociatiei Studentesti INGMED,
* Cosana IVANOVICI - arhitect peisagist.
Expertii vor insuma intr-un raport-sinteza toate propunerile facute in cadrul audierii si vor formula concluziile acesteia. Acesta va fi prezentat public printr-o conferinta de presa la doua saptamani dupa audierea publica si va fi transmis martorilor si  factorilor de decizie.

Va aşteptam!

Pentru mai multe detalii sau informatii:
Georgiana CUREA
Coordonator Relatii Publice
0746 210 778
verdeincostesti@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu